25/3/17

βαγγελίστρα

σήμερα γιορτάζει η Βαγγελίστρα, στις ανωφερειές της Πρόνοιας, δεσπόζει στον Αργολικό Κόλπο. Επισήμως την  λένε Ευαγγελίστρια, εμείς Βαγγελίστρα.
Είναι το μόνο μεγάλο πανηγύρι μας, όταν είμασταν μικρές, πήγαμε μια φορά με τη Φουλιάννα, είχε κάτι περίεργες κούνιες - βάρκα, με χοντρό σκοινί, αρχίσαμε τα πήγαιν' έλα, παραδίπλα είχε το βαρέλι του θανάτου (ένα ξύλινο μεγάλο βαρέλι με μία μηχανή που γύριζε γύρω-γύρω, μοτοσακό δηλαδή).
Μπήκα, λίγο ζαλίστηκα, βγήκα, τη γλίτωσα, στις βάρκες, σπάει το σκοινί, δεν είχαμε τότε νοσοκομείο, μας πήγαν  στην Κόρινθο. Δεν πάθαμε κάτι συγκλονιστικό. Ευτυχώς, είχαμε ήδη το "μπουζουκάκι μας", το αυτοκινητάκι, δηλαδή, ήρθανε με την κυρία Γονατία, τη μαμά της Φουλιάννας, μας μαλλώσανε καλά-καλά και μας βάλανε στα κρεββάτια μας.
Κούνιες δεν είχαμε τότε στην πόλη μας, τρελλαινόμουν για κούνια-. Κάθε που φτάναμε στην Αθήνα, στην Αγίου Κωνσταντίνου, ζαλισμένη-ξεζαλισμένη, η πρώτη ερώτηση ήταν "πότε θα πάμε στις κούνιες?"  Όταν ήρθαμε να μείνουμε στην Αθήνα και με στείλαν σε καλό σχολειό, η πρώτη που βρισκόταν στην πόρτα για τις κούνιες πριν καν χτυπήσει το κουδούνι, η αφεντιά μου....
Τον κύριο δρόμο από την άκρη του Κτελ ως πάνω τη λένε 25 Μαρτίου, κάθε Βαγγελίστρας όλα τα χασάπικα βγάζουν και ψήνουν στον δρόμο γουρουνοπούλα.
Μου παράγγελνε η μάνα μου να φέρω. Κείνη τη φορά, βέβαια, έμεινε χωρίς και πήρε και τρομάρα, χαλάλι μας-

Τα τελευταία χρόνια το κυρίως σπίτι είναι κάτω από τη Βαγγελίστρα, στην Πρόνοια. Το πανηγύρι με διάφορα κιτσάτα μπιχλιμπίδια ως σήμερα σε όλη την 25η Μαρτίου, την παραμονή έχει λιτανεία, περνάει μπρος από το σπίτι, ανάβουμε κεράκια και φαναράκια, οι μουσικές είναι ωραίες.





πολιτικάντηδες και παπάδες, τα γνωστά, δηλαδή, παρουσιάσατε, αρξ, τα παιδάκια ένα χάρμα- και  τα στρατιωτάκια του ΚΕΜ μας, η παρέλαση γίνεται σήμερα από το σταυροδρόμι της Εντεκάτης επί της 25 Μαρτίου, μπρος από τον ΟΤΕ, κάποτε, εκεί συγκεντρωνόμασταν για την παρέλαση πάνω στη Συγγρού, μπρος από το Κτελ και το άγαλμα του Καποδίστρια, άσχετο, δεν φτάνει που το επιβάλανε στους γονείς, που το πέρασαν στο δικό μας DNA κι έπρεπε να μεγαλώσουμε για να μην θέλουμε τέτοια, το περνάνε στο DNA ως εγγονών, σε πόσες χώρες υπάρχουν "πατριωτικές" παρελάσεις?, ώρα να τελειώνουμε με αυτά και να τα ξερριζώσουμε από το DNA μας, ή όχι? η ανάρτηση είναι εγγεγραμμένη σε DNA, δυστυχώς, για του Δαβάκη τ' άξια παλληκάρια, όταν εκλείψουμε εμείς, ε, ας εκλείψουν κι αυτά....
χρόνια πολλά στη Βαγγελίστρα μας.

Hadjidakis-Fleury Dadonaki: I love you - Σ' αγαπώ

Που πια δεν έχω τίποτε άλλο Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου Να μυρίζω από σέν...