ΠΟΙΗΣΗ

15/12/15

προγονώντας...

Από το ιστολόγιο του αδερφού Μάκη Κατσαΐτη:
η σειρά των αδερφών ήταν: Εύα, (παντρεμμένη με βενιζελικό στρατιωτικό γιατρό), Μαίρη (παντρεμμένη με τον Δημήτρη Μανωλέσο, πολιτευτή του Κέντρου, Διοικητή του τότε Γενικού Λογιστηρίου και μετέπειτα υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος) , Κώστας (αξιωματικός όπως ο πατέρας του, παππούς του Μάκη και της ιστολόγου) , Σόλων (λογιστής και μεταφραστής) , Ηρακλής (επιχειρηματίας), Κλυτίτσα. Όταν παντρεύτηκε ο Σόλων, έβγαλε την μοναχοκόρη του Κλυτώ, εις μνήμην της μικρής του αδερφής Κλυτίτσας.
Στα οικογενειακά άλμπουμ υπάρχει μία φωτογραφία της Κλυτίτσας γύρω στα 25, ξανθή, ψηλή κι ευθυτενής, με ωραίο σώμα και ωραιότερο ακόμη φεγγοβόλο χαμόγελο.
Ο μύθος χάνεται στις αναμνήσεις των απογόνων, στις δικές μου, από αφηγήσεις του παππού Κώστα, της μάνας μου και της Ζωρζέτας (μάνας του Μάκη), των δύο θυγατέρων του Κωνσταντίνου Παπαδόγιαννη, ήταν πως όταν η Κλυτώ αντίκρυσε το πτώμα του Χωμενίδη να κρέμεται από το δέντρο στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα,στις 9/5/1944, γύρισε στην Ακράτα, όπου τους στέγαζαν οι γονείς του Χρήστου Χωμενίδη, έπεσε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε.

Ο Χρήστος Χωμενίδης https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_(%CE%95%CE%91%CE%9C)  
*  με τις δέουσες επιφυλάξεις ως κατωτέρω *


 ήταν παντρεμμένος σε πρώτο γάμο με την αδερφή του Δημήτρη Γληνού, όντως, αλλά ο γάμος δεν διήρκεσε μόνο λίγους μήνες, πλην λίγα χρόνια, αφού γεννήθηκε από αυτόν ο Άγγελος, πατέρας του εξ αγχιστείας ξαδέρφου Χρήστου Χωμενίδη, που γράφει βιβλία. Ο Άγγελος, μετέπειτα δικηγόρος Αθηνών, παντρεύτηκε με τη Νίκη, κόρη του κομμουνιστή Βασίλη Νεφελούδη, (1906-2004) βουλευτή του ΚΚΕ και μετέπειτα της ΕΔΑ, ηγετικού στελέχους στη συνέχεια του ΚΚΕ ες, μαζί με τον αδελφό του Παύλο Νεφελούδη, εξ ου και το περισινό βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη "Νίκη", όπου και εκεί αναγράφεται κάτι για την Κλυτίτσα. Ο  εγγονός Χρήστος Χωμενίδης, μετά από πολλές συνομιλίες με μέλη της στενής οικογένειας της γράφουσας, και με τη Ζωρζέτα (πριν πεθάνει) και με του λόγου μου, αποφάσισε να ονομάσει το κοριτσάκι του Νίκη-Κλυτώ.
Ο Χρήστος Χωμενίδης (γεννήτωρ) γνώρισε την Κλυτώ (Κλυταιμνήστρα) Παπαδόγιαννη στην Ακροναυπλία του Ναυπλίου, από τον παππού Κωνσταντίνο Παπαδόγιαννη, αξιωματικό πυροβολικού και άκρως βενιζελικό, που είχε συμμετάσχει στο Κίνημα του 1935, προκαλώντας την εξέγερση του Σπερχειού. Και οι δυο τους κρατούνταν στις φυλακές της Ακροναυπλίας, ο μεν Χωμενίδης ως αντίθετος του καθεστώτος, ο δε Παπαδόγιαννης ως θανατοποινίτης μετά την δίκη των αξιωματικών του Κινήματος του '35.  Είχαν γνωρισθεί στην εκστρατεία της Μικρασίας όπου συνυπηρέτησαν στον Ελληνικό στρατό. Κατ' άλλους στην ευρύτερη οικογένεια, Χρήστος και Κλυτώ είχαν παντρευτεί μυστικά το '38 ή '39, σ' ένα ξωκκλήσι..Η οικογένεια της Κλυτίτσας διείπετο από αυστηρές  για την εποχή αρχές, ίδιον της αστικής τάξης, στην οποία ανήκε, εξάλλου, και ο Χωμενίδης, λίγο δύσκολο να είχαν "ανεχθεί"  στις οικογένειες αυτές "ελεύθερη" συμβίωση για μέλος της και δη θήλυ... (το "ελευθεριακή", που αναφέρει ο σημερινός συγγραφέας  Χωμενίδης,δημιουργεί, ερήμην του, προφανώς, άλλους συνειρμούς, προσοχή, η αναφορά σε συγκεκριμένη εποχή)..
Μικρή διόρθωση: αυτή η οικογένεια (Κριεμάδη-Παπαδόγιαννη) επ' ουδενί ήταν "αριστερή" με σημερινούς όρους, απλώς, προοδευτική, με λίγο πιο ανοιχτούς ορίζοντες του πλαισίου της δικής της εποχής. Για καθορισμό όρων και ενοιών...
Σύνδεσμοι που παραθέτει και ο Μάκης Κατσαΐτης βρίθουν από λάθη, τα οποία ορθώς ο ίδιος επισημαίνει και "διορθώνει" στο δικό του ιστολόγιο' η Ιστορία ακόμη συγγράφεται και για χάρη της αλήθειας των γεγονότων ως συνέβησαν κι όχι όπως θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε επίπεδο φαντασιακό αναφέρονται εδώ τα παρόντα. Καλά γνωρίζουμε πως η προφορική αφήγηση (με πολλές εκφάνσεις) αποτελεί πηγή συγγραφής της Ιστορίας αλλά η επιστήμη απαιτεί αυστηρά την απόλυτη διασταύρωση πηγών. Εξάλλου, η τεχνολογία συμβοηθεί την επιστήμη αλλά το διαδίκτυο υπολείπεται ακόμη επί πολύ ως προς την φερεγγυότητα των πηγών.


https://sikam.wordpress.com/2015/12/14/k%CE%BB%CF%85%CF%84%CF%8E-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7/  


Σημ.: το παρόν αναπαράγεται και αναρτάται με μικρές διευκρινήσεις διότι αποτελεί εν δυνάμει μέρος της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, για κανέναν άλλο λόγο.-